Hiertoe is door het projectteam een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gemaakt waarin staat aangegeven op welke wijze het milieueffectrapport wordt opgesteld en wat de uitgangspunten zijn. Op deze NRD kon worden gereageerd.
In totaal zijn 28 zienswijzen ingediend op de NRD, vooral door particulieren. Daarnaast hebben ook een aantal stichtingen gereageerd. Er zijn zienswijzen over verschillende onderwerpen ingediend o.a. over het onderliggende wegennet, toename (vracht-)verkeer, geluid, stikstof, fiets- en wandelmogelijkheden, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Daarnaast zijn vragen gesteld over normen en beoordelingscriteria van de onderzoeksmethode. Parallel aan de zienswijzeprocedure is de onafhankelijke commissie m.e.r. gevraagd om een reactie te geven op de NRD. Het advies van de commissie is één van de verplichte stappen in het MIRT-proces die horen bij de totstandkoming van het voorkeursalternatief.
Het projectteam gaat nu aan de slag met de reactie (nota van antwoord) op de ingediende zienswijzen en het advies van de commissie m.e.r. Wij zullen in deze reactie beargumenteerd laten weten in hoeverre zienswijzen worden overgenomen. Dit gebeurt geanonimiseerd. Het streven is om medio januari 2021de nota van antwoord te hebben afgerond. De gehele reactie wordt geplaatst op de projectsite en de personen die een zienswijze hebben ingediend krijgen hierover persoonlijk bericht.
De volgende stap is om voor de drie genoemde alternatieven een milieueffectrapport op te stellen. In het milieueffectrapport worden naast het goed in kaart brengen van de milieueffecten, ook o.a. de ontwerpen van de alternatieven, de verkeersberekeningen, een verkeersveiligheidsanalyse, een kostenraming en een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) opgenomen.